- Home
- Berekening ziekteverzuim
- 2 Ziekteverzuimgrootheden en statistieken
- 2.3 Ziekmeldingsfrequentie (ZMF)
2.3 Ziekmeldingsfrequentie (ZMF)
Deze maat betreft het gemiddeld aantal nieuwe ziektegevallen per werknemer in een bepaalde periode, omgerekend naar jaarbasis.
aantal meldingen ziekteverzuim-
gevallen in periode t aantal dagen in jaar
ZMF = ----------------------------------------------------- x ----------------------------
aantal werknemers in periode t gemiddeld aantal dagen
in verslagperiode
Het bepalen van de ziekmeldingsfrequentie gebeurt op basis van de nieuwe gevallen die zich voordoen in de verslagperiode. Het gemiddeld aantal werknemers is heel nauwkeurig maar ook op een globale manier te berekenen. Een globale benadering is het gemiddelde van het aantal werknemers aan het begin en het einde van de verslagperiode, of alleen het aantal werknemers aan het begin van de verslagperiode.
Ziektegevallen die elkaar opvolgen na een onderbreking van minder dan vier weken gelden voor het bepalen van de meldingsfrequentie als aparte ziektegevallen.
Een ziektegeval voorafgaande aan het zwangerschaps- of bevallingsverlof eindigt op de dag waarop dit verlof ingaat. Een ziektegeval dat direct aansluit aan dit verlof moet men eveneens als een apart ziektegeval zien. Het zwangerschapsverlof als zodanig moet men niet als ziektegeval meerekenen. Overgang van volledig naar gedeeltelijk verzuim is niet als een aparte melding te beschouwen. De ziekmeldingsfrequentie wordt meestal weergegeven als een gemiddelde voor groepen werknemers.
Berekening
De berekening van de ziekmeldingsfrequentie werkt als volgt:
- Bepaal het aantal nieuwe verzuimgevallen (binnen het dienstverband) in de verslagperiode.
- Deel dit aantal door het gemiddeld aantal personeelsleden.
- Vermenigvuldig de hierboven verkregen uitkomst met het aantal dagen in het jaar.
- Deel het cijfer uit 3 door het aantal dagen in de verslagperiode.
Detaillering
Naast de berekening als gemiddelde kan men de ziekmeldingsfrequentie ook in een aantal absolute klassen weergeven. Dit noemen we het ziekmeldingsfrequentie-patroon. De klassen die we dan kunnen onderscheiden zijn bijvoorbeeld 'nulverzuimers' (personen zonder ziekteverzuim), werknemers met één ziekteverzuimgeval en werknemers met twee ziekteverzuimgevallen in de betreffende periode, enzovoorts.
Het patroon van ziekmeldingsfrequentie is uiteraard afhankelijk van de duur van de verslagperiode. Daarom moeten bij vergelijkingen van dit patroon de verslagperiodes even lang zijn.